Seriály v druhé půli – zhodnocení – 1. část

!! OBSAHUJE SPOILERY !!

To, že si po letošku nekoupíme mayský kalendář, by nás nemělo zarazit v kritickém ohlednutí za uplynulými měsíci. Od začátku hlavní seriálové sezóny uplynul delší čas, a proto se musíme podívat, jak si vedli nováčci a další. Jedná se o výběr seriálů, o nichž jsem psal po prvních pár epizodách nebo naposledy loni, takže jich nebude mnoho.

Začněme rovnou nejočekávanější novinkou letošního podzimu, ultradrahou Terra Novou. Seriál o dinosaurech, cestování časem a rodinných hodnotách vypadl z produkce Stevena Spielberga a byla to pohroma (podobně jako nedávný Falling Skies). Mamutí rozpočet byl sice na produkci občas vidět, ale příběhy byly povrchní až tupé a scénáristicky Terra Nova připomínala seriály, které jsme sledovali v dětství. Jak jsem byl z pilotní epizody nadšený, především kvůli epičnosti, tak zbytek zklamal takřka ve všech ohledech a nedokázal doručit nic než stupidní příběhy, otravné teenagery a děti. Stephen Lang si zopakoval svou roli plukovníka z filmu Avatar, tentokrát s méně drsným jménem (Taylor), nižší hodností (komandér) a v kladné verzi, a to byla v podstatě jediná zajímavá postava.

Seriál šel do kopru prakticky ve chvíli, kdy se ukázalo, že tajemné hieroglyfy (objevené v pilotu) jsou jen provokace, kterou syn komandéra Taylora čmárá na skály. Závěrečný díl přinesl do krajností vyhnanou zelenou agitku (partyzánský boj s těžaři) a nález přídě lodi z 15. století. Jestli je to další trik od komandérova syna (chce tatíka vyvést z míry, když hieroglyfy nezabraly?), předpokládám, že polovina diváků prohodí televizi oknem.

Prohra ale nebyla tak absolutní, Terra Nova totiž vypadala dobře a díky rodinnému zaměření ji mohly sledovat cené rodiny (kdo by to byl řekl), což nahnalo čísla na peoplemetrech nahoru. Televize možná nezaplakala nad výdělkem a druhé série se možná dočkáme.

Na opačném pólu stojí další letošní novinka, Person of Interest. Nový seriál od JJ Abramse a Jonathana Nolana (scénáře ke všem filmům Christophera Nolana) jsem ocenil jako zábavnou podívanou, ale neviděl jsem v něm víc. Teď, po polovině první série, vidím, že jsem se zmýlil. Person of Interest vyrostlo ze zábavné jednohubky na snad největší překvapení této sezóny, a to z několika důvodů.

Prvním jsou postavy. Jsem rád, že tvůrci obsadili Jamese Caviezela do roli tvrďáckého agenta. Je to sympaťák a člověk mu věří, že je tím, za koho ho scénář vydává.

Druhou je samotný scénář. Pečlivě pracuje s postavami, dávkuje odhalení a dává postavám do úst jemné ironické hlášky a nápady.

Třetí je původní nápad. Počítač sledující náš každý telefonát, každý mail a SMS je mrazivá představa. A způsob, jak se projevuje, je ještě mrazivější. Vsadím se, že ohledně schopností tohoto počítače nás čeká ještě spousta odhalení. (Nikdo mi nevymluví, že Person of Interest nevymyslel Nolan při psaní Temného rytíře, Batman měl podobné sledovací zařízení.)

Překvapení sezóny. A příjemné.